HENGSTDIJK - Schilder Jac de Jonge uit Pauluspolder maakte in zijn leven meer dan duizend schilderijen. Dat verdient postuum aandacht, vinden Willem Dieleman (60) en Ko Leenknegt (71). Ze zijn op zoek naar foto's van zijn werk.
Dieleman en Leenknegt zijn al zo'n twaalf jaar druk in de weer met hengstdijk.eu, de website voor Hengstdijk en omgeving. Dagelijks wordt er een nieuwtje geplaatst. Twee maanden geleden gingen ze speuren naar kunstwerken van oud-inwoner Jac de Jonge. De huis- en kunstschilder uit Pauluspolder overleed in 1996 op 79-jarige leeftijd en maakte meer dan duizend schilderijen.
,,Zo’n staat van dienst als hobbyist verdient extra aandacht. We willen op een aparte site, kunst.hengstdijk.eu, zoveel mogelijk foto’s van zijn werk plaatsen. Een soort eerbetoon”, vertelt Leenknegt. ,,Maar het is wel een flinke zoektocht waarbij alle hulp en informatie welkom is”, vult Dieleman aan. Inmiddels prijken er 35 aangeleverde foto’s van schilderijen op de site. Door wat extra publiciteit komen er misschien meer boven water, hopen de mannen. Over De Jonge zelf weten de twee speurneuzen genoeg te vertellen. Leenknegt: ,,Door artikelen uit de krantenbank door te spitten hebben we heel wat gegevens verzameld. Deze interviews waren meestal afgenomen naar aanleiding van een expositie in de regio. De Jonge woonde nogal teruggetrokken op een afgelegen boerderijtje in Pauluspolder, postcodegebied Hengstdijk. Eerst met zijn vader en broer en later alleen.”
Hij had van jongs af aan belangstelling voor tekenen en schilderen en bekwaamde zich verder op de academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. De vrij onbekende kunstenaar haalde het meeste uit de natuur. ‘Wat de natuur schept is zuiver en fraai van lijn en dat mag je als schilder niet vervormen’, was zijn credo. Eerst ging hij op stap met zijn schetsboek. In zijn atelier, op de zolder van de boerderij, werkte hij zijn schetsen op linnen uit. De Jonge zette in aquarellen, etsen, pastels, stifttekeningen en olieverfschilderijen alles natuurgetrouw neer. Van landschappen en boerderijen tot kerken. Ook verschenen stillevens en portretten van zijn penseel.
,,Uit opgespoorde krantenartikelen is duidelijk op te maken dat het kunstrepertoire van de Jonge meer dan duizend werken omvatte. Waar zijn ze allemaal terecht gekomen?”, vraagt Leenknegt zich af. ,,Kunst verkopen deed hij alleen om de onkosten er uit te halen. Misschien ligt er ook veel bij de erfgenamen, wie dat ook mogen zijn. Vragen genoeg, maar nu nog de antwoorden. En hopelijk veel reacties van mensen die een De Jonge aan de muur hebben hangen of op zolder hebben.”
Zo kreeg galerie Terra Groda in Graauw zomaar twee schilderijen van Jac de Jonge aangeboden. ,,Ze kwamen bij de schenkers boven water bij het opruimen van een zolder”, vertelt galeriehouder Jos Buijsrogge. ,,Schilderingen van schepen in het haventje van Yerseke.” Leenknegt en Dieleman zijn er maar al te blij mee. ,,Hopelijk komt er nu meer los over het leven en de kunstwerken van deze toch wel bijzondere man.”
PCZ 25 augustus 2020, artikel Edy de Witte, foto Peter Nicolai.