Jac de Jonge

Geboren 16-04-1916 te Oostburg, overleden 02-02-1996

Aan deze pagina wordt nog gewerkt.
Lorem ipsum dolor sit amet, consul theophrastus cu vim, ex rationibus efficiendi ius. Mei ne tempor discere, ne nam dico primis, vim illud pertinax complectitur id. Ea pro tale copiosae, no pri illum feugait suscipit. Ex legere possim scripserit mea, at brute minim consetetur pri. Velit doctus adversarium eam ei. An iudico populo omnium duo, dicta adversarium ad sit. Scaevola fabellas nec ut, pri solum error luptatum eu, simul commune no sit. Quem case utroque ut vim.

Aquarel

Een aquarel, via het Franse aquarelle vanuit het Italiaanse acquarello of acquarella, "gewassen tekening", is een met waterverf gemaakt schilderij. Met de termen aquarel of waterverf wordt ook wel het genre of de aquareltechniek als werkwijze aangeduid.Bij de schildertechniek van het aquarelleren wordt met wateroplosbare verf op speciaal dik aquarelpapier geschilderd. Karakteristiek voor de zuivere aquareltechniek is dat het kleurende pigment in een niet-gesloten laag wordt aangebracht, zodat het papier erdoorheen schemert. Ook wordt er geen dekkende verf (gouache) gebruikt, in het bijzonder geen dekkend wit. Het wit in een aquarel is dan ook altijd afkomstig van het papier.
(bron wikipedia)

Ets

Een ets is een afbeelding gemaakt in diepdruktechniek van een koperen of zinken plaat waarin de afbeelding door zuur geëtst is.
Bij het etsen gebruikte De Jonge zinken platen van de loodgieter. De krassen worden weggepolijst. De plaat wordt met was getamponeerd. In een literblik wordt petroleum gedaan en opgewarmd, waarna de plaat berookt wordt, zodat er een zwarte schijn op de plaat komt. “Dan is de plaat klaar om er in te gaan tekenen met een metalen stift of naald. Na afloop wordt de plaat in een zuurbad gedaan. Hoe dieper de lijnen erin moeten komen hoe langer je de plaat in het bad moet doen”. Op de etsplaat kunnen allerlei onderwerpen ingetekend worden.

Geboorteakte

Klik voor een grotere weergave

Begraafplaats J. de Jonge

Klik voor een grotere weergave

Bazaar voor onderhoud toren in Kloosterzande (11 mei 1982)

Kloosterzande - In het Poorthuis naast de hervormde pastorie in Kloosterzande wordt 15 mei een bazaar gehouden om geld bijeen te brengen voor het onderhoud van het torentje van de hervormde kerk. Het torentje heeft dringend een opknapbeurt nodig, maar het ontbreekt de kerkvoogdij aan de nosige contanten. Om 14 uur opent de bazar, die op touw is gezet door een speciale werkgroep, zijn poorten. Bezoekers kunnen bij de verschillende attracties flink wat prijzen in de wacht slepen, zoals een schilderijk met als voorstelling een Statenbijbel. Het doek is geschonken door kunstschilder Jac. de Jonge uit Pauluspolder. Voorts is er een verkoop van oude landbouwmaterialen en zijn er attracties als het rad van avonduur, een barbecue, boekenstand, grabbelton, enveloppetrekken en de verkoop van werkstukjes gemaakt door de vrouwenvereniging . Om de inwendige mens te versterken zijn er koffie, wafels en oliebollen